DEEP ENERGY ORCHESTRA – THE RETURN

Trouwe lezers weten allicht dat mijn muzikaal interessegebied zeer uitgebreid mag worden genoemd. Er zijn natuurlijk genres die me meer bevallen dan andere en van maar een zeer beperkt aantal muziekstijlen moet ik liever niets weten. Progressieve rockmuziek is een genre dat eigenlijk een beetje tussen beide categorieën in valt. Onder die noemer wordt vaak ook wel heel uiteenlopende muziek geklasseerd en de ene plaat klinkt ons al eens wat aangenamer in de oren dan de andere.

Nu speelt hier het album “The Return” van ‘Deep Energy Orchestra’, de opvolger van hun debuutplaat “Playing with Fire”. ‘Deep Energy Orchestra’ is een progressieve rockformatie rond jazzbassist Jason Everett (‘Mister E.’) die tekende voor de negen composities op deze plaat. Bij de meespelende muzikanten noteren we de namen van Trey Gunn die van 1994 tot 2003 gedurende 9 jaar gitarist was bij de Britse rockband ‘King Crimson’ rond Robert Fripp.

Ook de Amerikaanse jazzgitarist Fareed Haque (van o.a. jazzdrummer Billy Cobham) en de Indische percussionist V. Selvaganesh die meespeelde bij John McLaughlin’s groep ‘Remember Shakti’ zijn op dit album van de partij. Een belangrijke rol op “The Return” is echter weggelegd voor het ‘Seattle Metropolitan Chamber Orchestra’, een symfonisch orkest van niet minder dan twintig leden die voor het strijkers- en blazerswerk zorgen op het op de video te beluisteren nummer “Mysterious World” waarmee deze plaat wordt afgesloten.

Het grootste deel van dit album wordt echter in beslag genomen door een 17 minuten durend epos “Moksha: The Elimination Of All Duality” dat uit vier episodes bestaat: “The Village”, “The Battle”, “The Journey” en “The Return”. Er is heel veel gitaarwerk te horen op deze zo goed als helemaal instrumentale plaat en zoals hierboven al even aangegeven is het ons spijtig genoeg niet gegeven om ongehavend zo’n album van begin tot einde in één ruk te beluisteren. Maar er zijn ongetwijfeld op deze aardbol wel heel wat muziekliefhebbers te vinden die hier wel kunnen van genieten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: 7 Media

video